IMG_6848[1]Na een week in Nairobi met veel briefings, ontmoeten van collega’s, het maken van Nasi Goreng met satesaus, het drinken van een verse Mango juice in JAVA house, het rijden op de bizarre wegen zonder regels, komen we vandaag na 1,5 uur vliegen vanuit Nairobi aan op de luchthaven van Juba!

Luchthaven

En luchthaven mag het nu genoemd worden. Er zijn zelfs computers aanwezig waarop we door een vriendelijke Zuid-Soedanees (die nu zelfs Engels spreekt) worden ingecheckt. Structuur is er echter nog niet. Uiteindelijk worden we zonder formulieren, maar met visa toch doorgelaten.

Warm onthaal

En dan krijgen we een enorm dikke knuffel en warm onthaal van Caroline (onze landendirecteur, die we nog kennen van vijf jaar geleden, toen ze een andere functie had, maar ook al met Medair in Zuid-Soedan werkte). Ons teamhouse en kantoor van Medair zit nog geen twee minuten rijden bij de luchthaven vandaan.

Veranderingen

We kunnen onze ogen niet geloven. Juba is enorm ontwikkeld en veranderd! We zagen de uitbreidingen al toen we er overheen vlogen, maar nu we zijn geland zien we de gebouwen en zelfs flats met meerdere verdiepingen. Je moet je voorstellen dat toen wij er waren er echt geen enkel gebouw stond die een verdieping had, hooguit misschien een paar! Ook de nieuwe compound waar Medair zich bevind is in geen enkel opzicht te vergelijken met vijf jaar geleden. Er is zelfs stromend water en op onze slaapkamer (2e verdieping) hebben we zelfs plavuizen op de grond. Bang voor slangen en schorpioenen hoeven we in Juba dus niet meer te zijn. Als je vervolgens hoort wat de huurprijzen zijn, dan is het wel verschrikkelijk onderontwikkeld, want in Nederland zou je daar een paleis voor krijgen.

Niet overal zijn de ontwikkelingen te zien

De hiervoor genoemde ontwikkelingen kom je buiten Juba nog niet tegen in andere delen van het land.  Naar alle waarschijnlijkheid is de situatie daar zelfs verslechterd vergeleken bij 5 jaar geleden als gevolg van het conflict wat sinds 15 december speelt. Als we vervolgens een echte Zuid-Soedanese bewaker de hand schudden die nog niet zo goed Engels spreekt maar wel een enorme glimlach tevoorschijn tovert, voelen we ons wel gelijk weer ‘thuis’ – This is Africa, this is South Sudan. Tisbah aala cher (welterusten)!

12 antwoorden
 1. Albertine
  Albertine zegt:

  Hé lieve Willem & Wendy, wat bijzonder dat jullie nu terug zijn in Juba!
  Geweldig dat jullie daar nu weer mogen zijn om Gods liefde uit te dragen waar jullie kunnen en met de talenten die Hij jullie gegeven heeft!
  Be blessed!

  Dikke kus Albertine XX

  Beantwoorden
 2. Alexandra
  Alexandra zegt:

  He Lieve Wendy en Willem,

  Bijzonder om weer terug te zijn denk ik en al die veranderingen te zien. Maar ook schrijnend weer lijkt me. Heel veel sterkte en Gods zegen op deze journey weer! Fijn om zo op de hoogte gehouden te worden! Veel liefs van ons viertjes, Hugo&Alexandra Thijs&Tobias

  Beantwoorden
  • Willem & Wendy van Amerongen
   Willem & Wendy van Amerongen zegt:

   Thanks jullie vier. Inderdaad precies zoals je omschrijft…! Mooie foto’s zag ik van jullie kanjers trouwens. veel liefs terug.

   Beantwoorden
 3. Sasphi
  Sasphi zegt:

  Hoi W&W, pdh dat jullie veilig aangekomen zijn in Juba. Super. Mooi om te lezen dat de ontwikkeling van het land doorgaat ondanks de tegenspoed. Wees verzekerd van zijn bijstand, hartelijke groet, Philip & Saskia

  Beantwoorden
 4. Caroline
  Caroline zegt:

  Fijn dat jullie veilig zijn aangekomen! Hopelijk blijft het ook veilig! veel succes en plezier met acclimatiseren. Groetjes vanuit Apeldoorn

  Beantwoorden
 5. Bregina
  Bregina zegt:

  Lieve Willem & Wendy,
  Wat fijn dat jullie zo’n goede voorbereiding hebben gehad in Kenia. En nu ein-de-ljk in Juba zijn. Wow, wat bijzonder om te lezen. Ik wens jullie een hele goede tijd daar. Big hug. Bregina

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *