20150308_071842a

Ik zit letterlijk tussen twee werelden. Ik ben aan het afronden voor Zuid-Sudan en aan ‘t voorbereiden voor Nepal. En ondertussen ben ik in Nairobi, de plek waar we meestal R&R hebben en even bijkomen van alle gebeurtenissen in het veld. Het voelt raar. Ook zo zonder Willem. Ik moet zeggen dat ik mijn gevoel nog even niet bij Nepal laat komen, dat blijft nog hangen in Zuid-Sudan. Al kan ik ook die gevoelens niet echt onder woorden brengen. Voel ik boosheid? Verdriet? Moedeloosheid? Ik ben er nog niet over uit. Wel weet ik dat de recente gebeurtenissen in Zuid-Sudan diep op mijn netvlies staan. Ik werd gisteren nog geinterviewd door de lokale en internationale media. Twee gesprekken die de situatie in Zuid-Sudan heel helder bij me naar boven brachten. Ze vroeg me hoe ik het vol hield en wat er voor zorgde dat ik door blijf gaan met hulp brengen. En ik kon alleen maar denken aan de vluchtelingen. De Martha’s, de Hassans, de Nino’s en Rameke’s. Dat houdt me gaande. En de kids die ik zie spelen in de meest bizarre omstandigheden. De toekomst voor morgen.

Oorlogs-economie…

Er zijn weer meer gevechten gaande en de economie dendert achteruit. In Juba zien we de directe gevolgen, prijzen liggen mijlenver uit elkaar. Winkels sluiten hun deuren omdat ze niet meer rond kunnen komen. Er worden protesten gehouden over de hoge kosten in levensonderhoud, broodprijzen zijn verdubbeld, je krijgt er nu niet meer twee voor een. Betaalde je vier maanden terug nog drie Zuid Sudanese Pound voor een pak suiker, dat is nu 15 Zuid Sudense Pound. Onze medewerkers in de huishouding klagen dat er niet genoeg water is in de buurt waar ze wonen en dat ze al leningen hebben moeten afsluiten omdat ze anders hun kinderen niet te eten kunnen geven.

Het zet me stil.

Als bidden niet meer lukt, komt God naar je toe…

Ik denk aan de afgelopen dagen en weet dat ik weinig gebeden heb, niet omdat ik niet wilde bidden, maar omdat het niet lukte. Als ik ging bidden, dwaalden mijn gedachten al snel af en ik kon me niet concentreren. Dus ik deed korte gebeden op hetzelfde moment als iemand me om gebed vroeg of op ‘t moment dat iets me raakte. Maar ik wilde zo graag die echte tijd met God. In Zijn rust zijn. Dat lukt niet altijd. Als de wereld om me heen zo keihard verder raast en ik me soms afvraag hoe het verder moet.

Maar in de verte hoor ik gitaarspel…

En een prachtige mannenstem die zingt. Mijn nieuwe collega. Hij zingt over de grootheid van God. Als oceanen ons te lijken overspoelen is Hij er bij. En dan overspoelen oceanen mij, ik laat mijn tranen de vrije loop. Deze wereld is gebroken. Maar ik ben een gezegende vrouw. God geeft mij de kracht om dit werk te doen, om een stem te zijn voor hen die geen stem hebben. Om te leven, te geven en te ontvangen. En ondertussen bid ik. Ik bid voor de Hassans en de Rameke’s, ik bid voor mijn collega’s die een enorm zware taak hebben, ik bid voor de overheid, ik spreek mijn verlangen naar vrede uit, ik bid voor hen die ziek zijn, ik bid voor mijn lieve collega die halsoverkop naar huis moest omdat haar moeder ernstig ziek werd, ik dank voor de vaccinatie campagne in het vluchtelingenkamp in Batil, waar we meer dan 19,000 kinderen mochten vaccineren tegen polio en mazelen (wat hier nog steeds dodelijke ziekten zijn), ik dank voor de vreugde van een Zuid-Sudanese collega die zojuist is herenigd met zijn kersverse vrouw.

Heer, hier ben ik…

Ik zit nog steeds tussen twee werelden. Maar Heer hier ben ik… klaar om naar Nepal te gaan! Klaar om de mensen die deze vreselijke natuurramp hebben meegemaakt bij te staan. Ik kan hun familie en vrienden niet bij hen terugbrengen. Ik kan hun verwoeste huizen niet heel maken. Maar ik ben klaar om die schouder te zijn, of een luisterend oor. Klaar om hun stem te zijn. Klaar om hoop te brengen. Ik hoop dat ik dat zout mag zijn, of dat lichtje in de duisternis. Hier ben ik.

Iets om naar uit te kijken…

Morgen vertrek ik. Maandag kom ik aan in Kathmandu. Vijf weken zonder Willem wordt geen gemakkelijke opdracht. Hij is mijn maatje, degene met wie ik dit avontuur ben aangegaan, degene die me uit putten trekt en die met me lacht om de kids die voor de honderdste keer kawatja roepen. Maar mijn maatje gaat in gedachten met me mee. In mijn gebed en in mijn hart.

En ik heb iets om naar uit te kijken als ik na vijf weken weer in Juba aan zal komen ;).

27 antwoorden
 1. Marielle
  Marielle zegt:

  Lieve Wendy, wat ben je toch een eerlijk, oprecht, liefdevol en gezegend mens. Ook als is het soms super pittig, wat gaaf dat jij Nepal een stukje verder mag helpen. Dikke kus voor jou en Willem!

  Beantwoorden
 2. Leni van der Meulen
  Leni van der Meulen zegt:

  Lieve Wendy, allereerst: wat weer een prachtige foto!!
  Dan, in deze situatie zit ik al wat jaren :
  “Ik denk aan de afgelopen dagen en weet dat ik weinig gebeden heb, niet omdat ik niet wilde bidden, maar omdat het niet lukte. Als ik ging bidden, dwaalden mijn gedachten al snel af en ik kon me niet concentreren. Dus ik deed korte gebeden op hetzelfde moment als iemand me om gebed vroeg of op ‘t moment dat iets me raakte. Maar ik wilde zo graag die echte tijd met God. In Zijn rust zijn. Dat lukt niet altijd. Als de wereld om me heen zo keihard verder raast en ik me soms afvraag hoe het verder moet.”
  Dus wat ben ik blij voor jou, dat je er weer uit bent!!
  Ik dank God voor zijn zegen en bescherming en leiding en wijsheid en inventiviteit en alles meer voor jou en in jou!
  Goede weken, zonder lijfelijk je lief, maar met en in God, dankzij Jezus Christus.
  liefs!

  Beantwoorden
 3. Leni van der Meulen
  Leni van der Meulen zegt:

  Lieve Wendy, allereerst: wat weer een prachtige foto!!
  Dan, in deze situatie zit ik al wat jaren :
  “Ik denk aan de afgelopen dagen en weet dat ik weinig gebeden heb, niet omdat ik niet wilde bidden, maar omdat het niet lukte. Als ik ging bidden, dwaalden mijn gedachten al snel af en ik kon me niet concentreren. Dus ik deed korte gebeden op hetzelfde moment als iemand me om gebed vroeg of op ‘t moment dat iets me raakte. Maar ik wilde zo graag die echte tijd met God. In Zijn rust zijn. Dat lukt niet altijd. Als de wereld om me heen zo keihard verder raast en ik me soms afvraag hoe het verder moet.”
  Dus wat ben ik blij voor jou, dat je er weer uit bent!!
  Ik dank God voor zijn zegen en bescherming en leiding en wijsheid en inventiviteit en alles meer voor jou en in jou!
  Goede weken, zonder lijfelijk je lief, maar met en in God, dankzij Jezus Christus.
  liefs!

  Beantwoorden
 4. Sandra
  Sandra zegt:

  Ben helemaal stil van je berichtje… je hebt het heel ‘diep’ verwoordt, het is bijna voelbaar als je het leest…

  Ik wens je biddend Gods bescherming, zegen en rust toe, als je op reis gaat naar Nepal, zolang zonder je Willem. Ik zou dat ook moeilijk vinden. Toch ben je niet alleen. Ook Willem Zijn nabijheid gewenst.

  I don’t know about tomorrow, I just live from day to day;
  I don’t borrow from it sunshine, for its skies may turn to gray;
  I don’t worry o’er the future, for I know what Jesus said,
  And today I’ll walk beside Him, for He knows what is ahead.

  Many things about tomorrow I don’t seem to understand;
  But I know Who holds tomorrow, and I know Who holds my hand.
  I don’t know about tomorrow, it may bring me poverty;
  But the One Who feeds the sparrow, is the One Who stands by me;
  And the path that be my portion, may be thru the flame or flood,
  But His presence goes before me, and I’m covered with His blood.

  Many things about tomorrow I don’t seem to understand;
  But I know Who holds tomorrow, and I know Who holds my hand.”

  –Ira Stanphill

  Beantwoorden
 5. Sandra
  Sandra zegt:

  Ben helemaal stil van je berichtje… je hebt het heel ‘diep’ verwoordt, het is bijna voelbaar als je het leest…

  Ik wens je biddend Gods bescherming, zegen en rust toe, als je op reis gaat naar Nepal, zolang zonder je Willem. Ik zou dat ook moeilijk vinden. Toch ben je niet alleen. Ook Willem Zijn nabijheid gewenst.

  I don’t know about tomorrow, I just live from day to day;
  I don’t borrow from it sunshine, for its skies may turn to gray;
  I don’t worry o’er the future, for I know what Jesus said,
  And today I’ll walk beside Him, for He knows what is ahead.

  Many things about tomorrow I don’t seem to understand;
  But I know Who holds tomorrow, and I know Who holds my hand.
  I don’t know about tomorrow, it may bring me poverty;
  But the One Who feeds the sparrow, is the One Who stands by me;
  And the path that be my portion, may be thru the flame or flood,
  But His presence goes before me, and I’m covered with His blood.

  Many things about tomorrow I don’t seem to understand;
  But I know Who holds tomorrow, and I know Who holds my hand.”

  –Ira Stanphill

  Beantwoorden
 6. Corry Zantema
  Corry Zantema zegt:

  Lieve Wendy,
  Weer je stukje met bewondering gelezen. Heel veel sterkte en kracht gewenst. Ook voor Wilem uiteraard. Goede reis naar Nepal en doe voorzichtig! Tegen Hielke zeg ik altijd als hij weggaat ” Ga met God, dan komt het altijd goed”. Nu zeg ik dat ook tegen jou! Veel zegen gewenst. Wisse en ik willen jullie graag ontmoeten als jullie van de zomer weer in Nederland zijn.

  Beantwoorden
 7. Corry Zantema
  Corry Zantema zegt:

  Lieve Wendy,
  Weer je stukje met bewondering gelezen. Heel veel sterkte en kracht gewenst. Ook voor Wilem uiteraard. Goede reis naar Nepal en doe voorzichtig! Tegen Hielke zeg ik altijd als hij weggaat ” Ga met God, dan komt het altijd goed”. Nu zeg ik dat ook tegen jou! Veel zegen gewenst. Wisse en ik willen jullie graag ontmoeten als jullie van de zomer weer in Nederland zijn.

  Beantwoorden
 8. Brigiet D.
  Brigiet D. zegt:

  Ik/wij/bidden mee! So don t worry. Zoveel dank voor wat je doet
  Voor het Zuid Soedanese volk. Wwet je, Vandaag kwam Rebecca Terug uit Cairo naar Juba. Een leider voor de gemeente, de vrouwen, en ook voor het schooltje in die buitenwijk daar voor de vluchtelingenkids, geen echte support, moeilijk allemaal, haar moederhart was er altijd voor hen. Maar plots werd ze ziek en even plots vertrok ze naar haar Vaders huis. Vandaag zal haar lichaam zonder geest rusten in het land waar haar hart is/was. Wij gaan door in Cairo. Mijn hart is jullie zeer genegen voor alle inzet! Zegen. Stel het goed en veilig in Nepal. Brigiet

  Beantwoorden
 9. Brigiet D.
  Brigiet D. zegt:

  Ik/wij/bidden mee! So don t worry. Zoveel dank voor wat je doet
  Voor het Zuid Soedanese volk. Wwet je, Vandaag kwam Rebecca Terug uit Cairo naar Juba. Een leider voor de gemeente, de vrouwen, en ook voor het schooltje in die buitenwijk daar voor de vluchtelingenkids, geen echte support, moeilijk allemaal, haar moederhart was er altijd voor hen. Maar plots werd ze ziek en even plots vertrok ze naar haar Vaders huis. Vandaag zal haar lichaam zonder geest rusten in het land waar haar hart is/was. Wij gaan door in Cairo. Mijn hart is jullie zeer genegen voor alle inzet! Zegen. Stel het goed en veilig in Nepal. Brigiet

  Beantwoorden
 10. Gert en Nel
  Gert en Nel zegt:

  Lieve Schat,
  Die prachtige lucht die jullie mochten zien, en konden vastleggen op een foto, zodat je die kan delen met anderen. Hoe donker het ook is, een klein lichtpuntje is genoeg om alles weer te doen opklaren.

  Beantwoorden
 11. Gert en Nel
  Gert en Nel zegt:

  Lieve Schat,
  Die prachtige lucht die jullie mochten zien, en konden vastleggen op een foto, zodat je die kan delen met anderen. Hoe donker het ook is, een klein lichtpuntje is genoeg om alles weer te doen opklaren.

  Beantwoorden
 12. annemiek
  annemiek zegt:

  Heel veel zegen voor jullie tijd apart. Respect voor het werk dat jullie doen. Hoop dat je in Nepal ook die tijd met God kunt ervaren.
  Groetjes Annemiek

  Beantwoorden
 13. annemiek
  annemiek zegt:

  Heel veel zegen voor jullie tijd apart. Respect voor het werk dat jullie doen. Hoop dat je in Nepal ook die tijd met God kunt ervaren.
  Groetjes Annemiek

  Beantwoorden
 14. Gerrit Gunnink
  Gerrit Gunnink zegt:

  Vandaag (maandag) hopelijk veilig gearriveerd in Kathmandu?!
  Jij in Nepal en Willem in Zuid-Sudan een erg nuttige tijd gewenst – door de kracht en zegen van Hem die Heer is boven Nepal, Zuid-Sudan en Nederland.

  een hartgroet van GerritG

  Beantwoorden
 15. Gerrit Gunnink
  Gerrit Gunnink zegt:

  Vandaag (maandag) hopelijk veilig gearriveerd in Kathmandu?!
  Jij in Nepal en Willem in Zuid-Sudan een erg nuttige tijd gewenst – door de kracht en zegen van Hem die Heer is boven Nepal, Zuid-Sudan en Nederland.

  een hartgroet van GerritG

  Beantwoorden
 16. Wendy
  Wendy zegt:

  Veilig gearriveerd! Dank voor alle lieve berichten. Gisteren al gelijkbegonnen met introducties etc. En vannacht dwars door een aftershock heengeslapen 😉 dus nu fit om door van start te gaan.

  Beantwoorden
 17. Wendy
  Wendy zegt:

  Veilig gearriveerd! Dank voor alle lieve berichten. Gisteren al gelijkbegonnen met introducties etc. En vannacht dwars door een aftershock heengeslapen 😉 dus nu fit om door van start te gaan.

  Beantwoorden
 18. Ankie en Bram Buijk
  Ankie en Bram Buijk zegt:

  Willem & Wendy,
  Iedere keer weer raak ik onder de indruk van jullie mooie foto’s, maar ook jullie commentaren. Ook
  de laatste foto was om stil van te worden. Ook al merken jullie het niet altijd, we denken iedere dag
  aan jullie. Dat God jullie zo laat participeren in Zijn plannen! Bewondering en HEM de eer!
  Wens jullie van harte Gods zegen toe en denk aan Ef.3:16 voor jullie. In Hem verbonden.
  bram

  Beantwoorden
 19. Ankie en Bram Buijk
  Ankie en Bram Buijk zegt:

  Willem & Wendy,
  Iedere keer weer raak ik onder de indruk van jullie mooie foto’s, maar ook jullie commentaren. Ook
  de laatste foto was om stil van te worden. Ook al merken jullie het niet altijd, we denken iedere dag
  aan jullie. Dat God jullie zo laat participeren in Zijn plannen! Bewondering en HEM de eer!
  Wens jullie van harte Gods zegen toe en denk aan Ef.3:16 voor jullie. In Hem verbonden.
  bram

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *