Fun picture met een deel van ons team in Juba

Fun picture met een deel van ons team in Juba

Hoewel ons gevoel ons zegt dat het misschien al wel een half jaar geleden is dat we arriveerden in Oost Afrika is de realiteit dat dit pas een maand geleden is. Er is zo onbeschrijfelijk veel gebeurd in ‘slechts één maand’ tijd, dat het teveel is om allemaal op te schrijven.

Onze werkzaamheden

Willems dagen bestaan – als hij in Juba is – voor het grootste gedeelte uit besprekingen en overdrachten. De meeste overdrachten hebben inmiddels plaatsgevonden waardoor er nu meer tijd gaat komen om zich te richten op zijn uitvoerende taken en het nadenken over de strategie voor de komende tijd. Wendy richt zich met name op het bezoeken van projecten en interviewen van vluchtelingen en collega’s, schrijven van verhalen en rapporten, maken, uitzoeken en uploaden van foto’s en updates op Social Media.

Ons oude thuis

Nadat Willem van Nairobi, naar Renk, Juba, Maban, en weer terug naar Juba is gereisd, vertrekt hij morgen naar Malakal, ons oude thuis. Deze eens zo mooie stad is binnen een maand tijd voor een groot gedeelte verwoest sinds de start van de crisis op 15 december. Ons oude compound uit 2007 – waar Medair nog steeds een klein programma heeft – is hierdoor flink beschadigd. Vanwege de onveiligheid verblijft het Malakal team in een basis van de VN. Van daaruit wordt samen met andere organisaties bekeken wie, wat, waar doet en hoe we elkaar in deze complexe periode kunnen helpen om hulp te bieden aan een doelgroep die dit zo ontzettend nodig heeft. Als we denken aan bijvoorbeeld John en zijn familie, destijds één van de bewakers waarmee we een hele bijzondere band mochten opbouwen, dan doet het pijn niet te weten hoe het met hem en zijn gezin gaat. En zo zijn er honderden families. Bidden jullie mee voor bescherming en voor nieuwe hoop voor deze stad en dit land?

Ons nieuwe thuis

Onze thuisbasis is in de hoofdstad Juba – een enorm gegroeide en ontwikkelde stad waar zelfs asfaltwegen en flats zijn, diverse prima restaurants waarbij je voor, zij het een flinke prijs, goed eten krijgt en zelfs – jawel – een koud blikje Heineken kan bestellen. Wat Juba nog steeds niet heeft is citypower (elektriciteit), en om toch stroom te hebben om ons werk te doen staat er dagelijks een generator te loeien in de tuin. Echt stil is het hier dus nooit. Overdag de generator en ’s nachts hoor je vaak wel enkele geweerschoten, het janken van honden of de generator van de buren (wij hebben ‘m ’s nachts uit). Internet werkt over het algemeen via een VSAT (een mini satteliet). Dat laatste is enorm kostbaar, maar onmisbaar voor ons werk..

Het huis waarin we wonen en werken bestaat uit 2 verdiepingen. Multifunctioneel! In ons kantoor (voor ons in een kleine ‘container’ net achter het huis) hebben we een waaier en airco. Temperatuurverschillen tussen binnen en buiten zijn daardoor soms wel erg groot, maar we kunnen in ieder geval fris en helder denken door de koele lucht! We hebben een eigen kamer, met een anderhalf-persoons-bed :-), enorme kasten, een douche, een wastafel en toilet, lauw stromend water: voldoende privacy. Of we op deze kamer zullen blijven of binnenkort gaan verhuizen is nog niet helemaal duidelijk.

Het teamleven is natuurlijk best even wennen, andere mensen, andere nationaliteiten en weer een heel ander team dan de vorige keer, maar ook daarin beginnen we ons plekje te vinden. Zo zorgen we naast het werk ook voor de nodige ontspanning met het team en hebben we gisteren uit het werk volleybal gespeeld, en ‘s avonds een potje Risk. Vandaag gaan we op bezoek bij twee oud-Medair collega’s Elger en Sonja en hebben we ‘savonds een gezamelijke maaltijd met het team waarin elke nationaliteit een gerecht maakt, wij gaan proberen appeltaart te maken. We zijn benieuwd…

Volgende keer weer meer over het werk van Medair!

4 antwoorden
  1. Nel Floor
    Nel Floor zegt:

    Mooie foto! Fijn dat we alles zo mee kunnen beleven, en op de hoogte blijven.
    Willem veel sterkte toegewenst in Malakal, hoop dat je je vrienden in goede gezondheid mag aan treffen. Wendy jij ook veel zegen op jou werkzaamheden daar!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *