Pakkende titel nietwaar? Het zegt jullie misschien niets. Ik praat hier over Dirk Koelewijn en John van den Heuvel. Twee passievolle, inspirende en creatieve top-ondernemers met een hart van goud. Met hun door God gegeven talenten zijn ze niet alleen zakelijk sterk maar hebben ze ook een passie om mensen en organisaties te helpen op een krachtige manier. Deze twee mannen hebben een grote rol gespeeld in mijn leven, met name in de periode van 2009 tot 2013 toen ik in Nederland begon met ondernemen: Bzzzonder en Cofts. Ze leerden me om uit mijn comfortzone te stappen. Ze leerden me te ondernemen met passie. Dromen Durven Doen. Geleid en geinspireerd door mijn grootste voorbeeld Jezus: Hier ben ik. Overladen met uitdagingen en na heel vaak te zijn gevallen kwam daar uiteindelijk succes uit naar voren, wat me uiteindelijk weer bracht naar leiderschapsposities binnen Medair Zuid-Soedan en nu Nepal. Nog even en we zitten hier alweer een jaar en voorlopig hebben we zeker geen plannen om dit mooie land te verlaten.

Hoe mooi is het om wat je leert van anderen, door te mogen geven en zo anderen tot een zegen te mogen zijn? Vaak stellen we hoge eisen aan anderen en ‘moeten’ ze je maar begrijpen. We kunnen goed delegeren en feedback leveren maar hoe staat het met het investeren in anderen? Mensen toestaan fouten te maken? Te vallen en weer op te staan om verder die berg op te klimmen en ze daarbij te mogen ondersteunen. Stap voor stap.

Dit zie ik nu terug in ons team van Medair Nepal. Een groep van ca. 30 Nepalezen waar ik buitengewoon trots op ben. Terwijl een jaar geleden bijna niemand Medair kende zijn we inmiddels door de overheid toegekende authoriteit NRA (national reconstruction authority) geprezen en genoemd als voorbeeld voor andere organisaties omdat ze verschil zien nadat ze ons afgelopen week een controle bezoek brachten. Ze zien een gemotiveerde community die geleerd heeft om niet in onmogelijkheden maar in mogelijkheden te denken.

Willem in het mooie Ramechhap met Devraj, waar we de projecten implementeren.

Dat proces begon bij Devraj die we dit jaar gepromoot hebben tot Project Manager. Ik kreeg de prachtige uitdaging om hem te coachen, ownership te geven en zijn ‘can do it’ mentaliteit verder uit te bouwen. Devraj leerde om dit niet voor zichtzelf te houden maar juist om kennis te delen met zijn team – onze ‘technical officers’. Zij hebben de daaruit geleerde lessen weer gedeeld met onze lokale implementatie partner ‘Community Development Society’ CDS waaruit een ijzersterke samenwerking is ontstaan. Deze groep gemotiveerde prachtmensen mochten wederom weer kennis uitdelen aan de community. De beneficiaries die we mogen dienen door te helpen met de wederopbouw van hun door de aardbeving verwoeste huis. Meer dan 200 mensen zijn inmiddels getraind door ons team om op de juiste manier huizen te bouwen. Dit is hoog nodig in Nepal, want Nepal valt in de top tien hoogste risico qua aardbevingen die eerder al delen van Nepal hebben verwoest.

In een plaatsje genaamd Bijulikot op ruim 1.800 meter hoogte is het nu anders en voelen mensen zich veilig, zijn ze getraind, hebben ze geleerd om vooral samen te werken en van daaruit tijd en geld te besparen wat zich nu weer verspreid naar andere dorpen. Hoe mooi is dat? En als cadeautje heeft de NRA een prachtig artikel geschreven over het werk wat Medair doet wat gepubliceerd is op provinciaal level.

Sorry, het is in het Nepalees ?

Vijf maanden terug was het regenseizoen die zich in april weer zal aandienen nog een uitdaging die onmogelijk kon worden opgelost. Onbegaanbare wegen, overal modder en rivierstromen zouden het niet mogelijk maken waardoor het werk voor twee maanden stil zou komen te liggen. Inmiddels denkt het team daar anders over en zijn creatieve oplossingen bedacht zodat we sneller, meer mensen mogen bereiken en ondersteunen met de herbouw van hun huis via een ‘owner-driven approach’. Momenteel worden bijna 100 huizen herbouwd en het is onze droom om tenminste 1.000 huishoudens te helpen (nog steeds een druppel op de gloeiende plaat, maar wel een druppel met impact voor 1.000 gezinnen!)

Ik geloof erin en vertrouw dat we de financiele ondersteuning zullen krijgen via donor organisaties, bedrijven en particuliere donaties (hint – elke euro is er 1).

Dit artikel gaat eigenlijk niet over John, Dirk of mezelf maar over de impact die jij kan hebben naar een ander toe door te mogen dienen, te mogen investeren en te denken en geloven in mogelijkheden.

John en Dirk – dit blog is een bemoediging aan jullie en de tijd die jullie hebben geinvesteerd in mij. Je wist destijds vast niet dat dit 7,000 kilometer verderop impact zou hebben in een klein land wat tussen de reuzen China en India ligt, Nepal!

Blessings,
Willem

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *