commitment. doelen. get it done

Commitment en doelen stellen… wat houdt dan in?
In deze gastblog door Joost Struijk van Discipline Sports lees je meer…

Vanochtend ging mijn wekker om 04:30. Het was tijd om te gaan trainen. ‘Nu al?!’ was mijn eerste gedachte, gevolgd door ‘lets go!!!’ Ik hoor je denken: waarom zou je zo vroeg gaan trainen? Omdat het een mentale uitdaging is, het is oncomfortabel en zo daag ik mezelf fysiek en mentaal uit. Dit doe ik omdat ik het ook van mijn trainees vraag. Iedereen die met ons werkt heeft een persoonlijk doel, en voor de meeste mensen is het behalen daarvan een fysieke en mentale uitdaging. Het is oncomfortabel, anders wordt er geen progressie gehaald.

Een doel moet ook concreet zijn. ‘Ik wil mezelf beter voelen,’ is niet goed meetbaar en dus niet concreet. Je gevoel kan namelijk per dag verschillen. Tien kilometer willen hardlopen is wel concreet. Er moet ook wat tijdsdruk op je doel zitten. Wil je eind 2017 twee kilo lichter zijn, dan ga je voorlopig niet aan de slag, maar om deze week twee kilo af te vallen, moet je meteen wat veranderen in je levensstijl. Tot slot moet je doel ook voor de lange termijn nog interessant zijn. Valt het weg, dan is er ook geen bereidheid meer om het werk te doen en verdwijnt het behaalde resultaat. Om bijvoorbeeld acht kilo af te vallen, moet je minder eten en veel trainen. Om daarna niet terug te vallen, zal je een nieuw doel moeten stellen. Een groter doel verdelen in wekelijkse en maandelijkse doelen houdt je scherp.

Moeten versus commitment

‘Maar ik moet al zoveel,’ zeggen mensen die dit horen vaak. Ik vraag ze dan om eens na te denken over wat ze allemaal moeten en wat die dingen hen opleveren. We doen namelijk vooral dingen die comfortabel voelen, afvallen, trainen, je levensstijl veranderen, voelt oncomfortabel. Als we uit onze veilige zone stappen, gaan we vaak uitstelgedrag vertonen en excuses verzinnen. Maar om iets te bereiken, zal je soms niet leuke dingen moeten doen (commitment). Het is de enige manier om te komen waar je wilt zijn.

Vraag jezelf eens af wat waardevol is voor jou. Wat wil jij graag veranderen of verbeteren? Een betere conditie? Meer energie? Waar loop je nu tegenaan? Wat het ook is, het juiste moment om te beginnen is nu!

Wendy is een commitment aangegaan en heeft na een half jaar lang intensieve begeleiding van Mark Flemming, collega van Joost bij Discipline Sports enorm veel doelen bereikt en heeft hier een jaar later nog steeds geen spijt van, integendeel! 16 kilo lichter, committed, sportief, meer gefocust en lekker in haar vel. Wil je ook iets veranderen? dan is investeren in een coach een goede stap: neem contact op.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *